Yorum Yap Yazdır Facebook'ta Paylaş

Nakit sıkışıklığı şirketleri olumsuz etkiledi

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding'in 55. Olağan Genel Kurulu Faaliyet Raporu’nda, dünya ve Türkiye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nakit sıkışıklığı şirketleri olumsuz etkiledi

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, gerek yerel gerekse de global etkenler dolayısıyla 2018'de Türkiye ekonomisinin birbiriyle taban tabana zıt iki dönem geçirdiğini belirterek, “Yılın ilk yarısında güçlü iç talep, ihracattaki kuvvetli artış ve kamunun tüketim ve yatırım harcamalarının desteğiyle büyüme yüzde 6,2'ye ulaşırken, yılın ikinci yarısında ekonomi önemli ölçüde yavaşladı. Finansal piyasalarda ağustos ayında yaşanan çalkantı ve sonrasında ortaya çıkan nakit sıkışıklığı, şirketler kesiminin bilançolarını olumsuz etkiledi. Özellikle bazı şirketlerin imkânlarının ötesinde borç yükünün altına girmesi ve de bu borçların önemli bir kısmının yabancı para cinsinden olması, kurlardaki artışın bilançolar üzerinde yarattığı etkiyi ağırlaştırdı.” ifadelerini kullandı.

Koç, “Hükümet'in aldığı tedbirler ekonomideki bazı sıkıntıları hafifletse de 2018'deki büyümenin 2009'dan beri en düşük seviyelerden birine gerilemiş olduğu görülüyor. Koç Topluluğu olarak oldukça çalkantılı geçen 2018 yılını 90 yılı aşan tecrübemiz ve sağlam altyapımız sayesinde başarılı bir performansla tamamladık. Çeşitlendirilmiş portföy yapımız, döviz kazandırıcı faaliyetlerimiz, titizlikle sürdürdüğümüz risk politikalarımız ve etkin yönetimimiz sayesinde finansal yapımızı koruduk.

Ülkemizin dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olacağına hep inandık ve bu dönemde de uzun vadeli bakış açımızla yatırımlarımıza devam ettik. Son beş yılda gerçekleştirdiğimiz 37 milyar TL'ye ulaşan kombine yatırımlarımızın yanı sıra Bankamızın Türkiye'de son 10 yılın en büyüklerinden olan 4,1 milyar TL tutarındaki bedelli sermaye artırımına katıldık.”

Koç, “Koç Holding olarak; iş hacmimizi faaliyet gösterdiğimiz her alanda devamlı büyütmeye çalışıp, verimliliğimizi artırmaya odaklanırken, teknoloji ve kalite standartlarımızı en rekabetçi seviyelere ulaştırma gayreti içindeyiz. Kârlı ve sürdürülebilir büyüme hedefiyle mevcut işlerimiz dışında yeni fırsatları titizlikle değerlendiriyor ve yarattığımız değeri daha da artırmayı hedefliyoruz.” bilgisini verdi.

KOMBİNE GELİRLERİ 2018’DE YÜZDE 41 ARTTI

Faaliyet Raporu'nda Yönetim Kurulu'nun 2018 yılına ilişkin genel değerlendirmesi de yer aldı.

Buna göre, Koç Holding, Fortune'un “Dünyanın En Büyük 500 Şirketi” sıralamasında yer alan tek Türk şirketidir.

Ayrıca Türkiye'nin en fazla istihdam sağlayan topluluğu olarak 2018 yılında Forbes'un yayınladığı “Dünyanın En İyi İşverenleri” listesinde ilk 100'e Türkiye'den giren tek şirket olmuştur.

2018 yılında Koç Holding'in kombine gelirleri yüzde 41 artış ile 306,3 milyar TL olmuştur. Kombine faaliyet kârı yüzde 46 artış ile 23,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Konsolide net kârı ise yüzde 13 yükselerek 5,5 milyar TL'ye ulaşmıştır.

Küresel rekabetçiliğimizi artırma, güçlü markalar yaratma, tüketicilerimiz için hep daha fazla değer sağlama ve insan kaynağımızı geliştirme hedefleri yatırımlarımıza yön vermeye devam etmiştir. 2018 yılında yapılan 9 milyar TL kombine yatırım ile son 5 senelik toplam tutar 37 milyar TL'ye ulaşmıştır. En fazla yatırım otomotiv sektöründe gerçekleştirilmiş, onu dayanıklı tüketim sektörü izlemiştir.

Ar-Ge, inovasyon, teknoloji ve dijital dönüşüm Topluluğumuzun odaklandığı başlıca alanlar arasında olmaya devam etmiştir. 2018 yılında 1,8 milyar TL Ar-Ge yatırımı yapan Koç Topluluğu, Türkiye'de özel sektör Ar-Ge yatırımlarının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturmuştur.

Koç Topluluğu'nun ihracat performansı 2018 yılında daha da güçlenmiştir. Yurt dışı gelirler, özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim şirketlerimizin güçlü ihracat performansları ile ABD doları bazında yüzde 11 artmış; yurt dışı gelirler toplam kombine gelirlerin içinde yüzde 31'lik pay almıştır. Tüpraş dâhil yabancı para ve yabancı paraya endeksli gelirler, toplam kombine gelirlerin yaklaşık yüzde 55'ini oluşturmuştur. 

Topluluğun kombine cirosunun Türkiye'nin GSYH'sine oranı yüzde 8 seviyesinde olup; ihracatı Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturmuştur. Koç Topluluğu 145'ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

Net aktif değerinin yaklaşık yüzde 85'i halka açık şirketlerden oluşan Koç Holding, oldukça şeffaf bir yapıya sahiptir. 2018 yıl sonu itibarıyla bu şirketlerin toplam piyasa değeri Borsa İstanbul'un yüzde 16'sını oluşturmaktadır.

2018 yıl sonu itibarıyla Koç Holding 36 milyar TL piyasa değerine sahiptir. Koç Holding hissesinin halka açık kısmındaki yabancı payı 2018 yıl sonu itibarıyla yüzde 84 seviyesindedir. Bu oran Borsa İstanbul'da yüzde 65 olarak gerçekleşmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Koç HoldingŞeref BaşkanıRahmi Koç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.